joi, 11 octombrie 2012

Sanatate prin marirea consumului de apa

Desi toti stim cat de importanta este apa pentru organismul nostru, majoritatea dintre noi bem prea putina. Preferam sa vorbim despre calitatile miraculoase ale unor plante, fructe sau legume, uitand ca cel mai miraculos leac la indemana tuturor este apa.
Existenta vietii pe pamant este indisolubil legata de prezenta apei. Ea joaca un rol hotarator in functionarea adecvata a organismului. Intracelular este un mediu de dispersie si participa direct sau indirect la toate reactiile chimice din organism. Apa se incalzeste si se raceste greu. Acest principiu simplu sta la baza procesului de termoreglare a organismului. Evaporarea apei reprezinta de asemenea un important mecanism termolitic in mentinerea temperaturii corpului la valori normale. Fiind un bun solvent, apa transporta substantele minerale si participa la buna desfasurare a metabolismului nostru. Si, nu in ultimul rand, este un excelent agent de spalare si curatare pentru organism. Ea ajuta la transportul toxinelor de la celule si tesuturi si in final, la eliminarea lor prin rinichi sau transpiratie.
Consumul redus de apa duce la deshidratare cronica la nivelul celulelor si acumulare de toxine, cu efecte negative asupra organismului: apare oboseala si predispozitie catre boli; creste riscul de pietre la rinichi si infectii urinare; creste coagularea sangelui care predispune la formarea cheagurilor si infundarea vaselor de sangele; favorizeaza aparitia constipatiei si a crizelor de hemoroizi; creste riscul de cancer si de imbatranire prematura. 

Cata apa ar trebui sa bem? Cand vorbim de cantitatea de apa care trebuie bauta zilnic, este bine sa nu luam in calcul lichide, ca: sucuri, cafea, ceai, alcool, lapte, supe, etc. Acestea necesita apa pentru a fi asimilate, deci in ultima instanta conduc la diminuarea rezervelor de apa ale organismului. Pierderile zilnice de apa sunt de 2.5 l si se realizeaza in cea mai mare parte pe cale renala 1.5 l, restul eliminandu-se prin piele, plaman si pe cale digestiva. Necesarul zilnic depinde de greutatea fiecaruia, clima, activitate, alimentatie si sanatate. Regula generala este de un litru de apa pentru 30 kg greutate corporala. Un mijloc simplu ca sa stim daca bem suficienta apa este culoarea urinei. O urina concentrata in saruri si acizi este puternic colorata, iar cea asociata cu o hidratare optima este incolora. In caz de imbolnaviri este indicata cresterea si chiar dublarea consumului de apa. De asemenea, un consum sporit este recomandat inainte si in timpul practicarii unui exercitiu fizic intens.
Cei mai multi oameni beau foarte putina apa. Deseori totalul de lichid consumat intr-o zi este de cateva cesti de cafea. Majoritatea dintre ei spun ca pur si simplu nu simt setea. Adeseori la unele persoane simtul setei apare tarziu, iar la altele scade odata cu inaintarea in varsta. Mai mult, se pare ca acest simt nu actioneaza preventiv, avertizandu-ne cand organismul nostru deja simte lipsa apei. Din aceasta cauza este bine sa ne obisnium sa bem apa la intervale regulate de timp si nu sa asteptam sa ni se faca sete.

Daca constatati ca nu beti suficienta apa, nu cresteti brusc consumul de apa deoarece exista riscul unui accident cardiovascular. Se recomanda cresterea lenta si progresiva, timp in care organismul invata sa elimine surplusul de apa fara riscuri pentru sanatate.
Nu beti apa cu 30 de minute inainte de masa pentru ca diluati sucurile gastrice si ingreunati digestia. De asemenea, dupa masa nu beti apa imediat, in cazul meselor cu proteine este nevoie de 90 de minute,  pentru ca organismul opreste digestia pentru a o absorbi cu riscul fermentarii alimentelor. Pentru un somn odihnitor nu consumati apa cu cel putin o ora inainte de culcare. 

Apa pe care o bem nu trebuie sa fie nici calda nici rece, ideala este la temperatura camerei. Obiceiul de a o consuma rece, de la frigider este nesanatos, putand duce la aparitia gastritei sau ulcerului gastic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu