miercuri, 10 octombrie 2012

Sarea si zaharul creeaza dependenta

Un obicei alimentar nesanatos prezent in toate tarile civilizate este consumul excesiv de sare. Numeroase studii arata ca in Occident se consuma zilnic 10-15 g de sare pe zi fata de 2.4 g cat este necesar. Astfel 75% din sarea consumata de o persoana provine din alimente procesate, 10% din mancaruri naturale si doar 15% este sare adaugata in mancare in timpul prepararii sau consumarii ei. Sarea se ascunde in toate produsele industriei alimentare si, daca nu este trecuta pe ambalaje nu inseamna ca nu exista. Unele produse sunt saturate in sare (peste 1,25 g la 100 g produs) cum ar fi mezelurile, pestele afumat, branzeturile, sosurile, conservele si muraturile. Persoanele cu afectiuni cardiace, renale si gastrice este bine sa le evite sau sa le consume doar ocazional. Cu toate atentionarile din media cu privire la consecintele abuzului de sare, multi dintre noi continua sa o consume excesiv din cauza pervertirii gustului. Dimpotriva, din obisnuita gustului sarat,  avem tendinta de a manca si mai sarat, putandu-se spune ca sarea da dependenta, tot asa cum o fac  tigarile, alcoolul si drogurile. Un gust pervertit se educa greu si se schimba si mai greu. Oamenii nu sunt dispusi sa renunte la vechile obiceiuri alimentare decat daca au probleme de sanatate si nici macar atunci. Pentru cei doritori sa reduca cantitatea de sare, specialistii recomanda eliminarea alimentelor procesate si intoarcerea la o alimentatie naturala, bogata in legume si fructe. In functie de specificul mancarii preparate in casa, se poate suplini o parte din sare cu diverse condimente si ierburi aromate, ceapa si usturoi.
O situatie asemanatoare o intalnim si in cazul zaharului. In tarile industrializate consumul zilnic de zahar este de 100 g pe locuitor, cu toate ca  necesarul zilnic recomandat este de 50 g, iar o calorie din cinci provine direct sau indirect din zahar. Consumul anual pe locuitor este de 72 kg in SUA, 38-39 kg in UE, 28-29 kg in Romania, iar media mondiala este de 20 kg.
Dependenta fata de zahar se manifesta ca o atractie irezistibila pentru alimentele dulci. Pofta de zahar este cauzata de o foame puternica caracterizata de hipoglicemie, adica de un nivel scazut de glucoza in sange. Hipoglicemia intervine de obicei cand se consuma mult zahar concentrat, lipsesc fibrelor din alimentatie sau  proteinele. Pentru a se evita foamea puternica se recomanda un consum zilnic de cereale integrale, orez brun, quinoa si alimente care contin proteine: oua, peste, carne si leguminoase. De asemenea, este bine sa limitam consumul alimentelor cu zahar adaugat si sa controlam stresul, factor cu rol important in declansarea poftei de dulce. Dar, cel mai important este sa mancam la mai putin de 3 ore dupa ultima masa si sa nu asteptam pana ni se face foame. In momentul in care foamea ne stapaneste este foarte greu sa rezistam tentatiei de a manca ceva dulce, intrand intr-un cerc vicios. Astfel, imediat dupa ce mancam dulce ne creste glicemia, care insa scade brusc la scurt timp datorita secretiei puternice de insulina, conducand la hipoglicemie si la reaparitia senzatiei de foame.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu