miercuri, 24 octombrie 2012

Cum sa prevenim litiaza renala

Medicii utilizeaza denumirea de litiaza urinara pentru a desemna calculii renali sau ,,pietrele la rinichi’’, denumire larg folosita in popor. Calculii se formeaza in rinichi si aparatul urinar  si pot provoca dureri puternice atunci cand obstructioneaza caile urinare si/sau cand sunt eliminati. Sunt de doua ori mai frecventi la barbati decat la femei. Peste jumatate din persoanele care au avut un calcul renal sunt predispuse la altul nou in urmatorii 10 ani. Majoritatea calculilor renali sunt constituiti din compusi de calciu, respectiv oxalatii sau fosfati de calciu, de multe ori o combinatie a acestora. Restul calculilor, mai putin frecventi, sunt formati din acid uric, cristale de struvita si cisteina. Pietrele sunt in general rezultatul cristalizarii sarurilor minerale si acizilor din urina. Principalii factori responsabili de aparitia lor sunt: predispozitia genetica, afectiunile care perturba metabolizarea calciului in organism, dieta nesanatoasa si consumul redus de apa.
Oxalatii, denumire generica pentru acidul oxalic si sarurile acestuia, au o dubla provenienta: fie sunt  produsul final al metabolismului glicinei si acidului ascorbic din organism, fie provin din alimentele vegetale bogate natural in acestia. Pentru ca organismul nu are enzime care sa-i degradeze, oxalatii sunt considerati produsi finali. Cei care se leaga la nivelul stomacului si intestinului cu molecule de calciu se elimina prin scaun fara a ramane in organism, deci sunt nepericulosi. In schimb, cand din diverse motive nu se combina, ei sunt absorbiti la nivelul colonului, de unde trec in rinichi pentru a fi eliminati. La nivelul rinichiului daca intalnesc molecule de calciu formeaza calculul de oxalat de calciu. In prezent, cunoscandu-se circuitul oxalatilor in organism si importanta calciului in timpul digestiei, medicii nu mai interzic consumarea alimentelor bogate in calciu asa cum faceau in trecut. Din acelasi motiv se recomanda administrarea suplimentele de calciu doar in timpul mesei.
Magneziul creste solubilitatea calciului in urina si reduce absorbtia intestinala a oxalatului, deci are un efect preventiv. Citratul este o substanta care inhiba de asemenea constituirea cristalelor de oxalat. Se gaseste in mod normal in urina, dar din anumite motive la persoanele cu calculi renali lipseste sau este prezent in cantitate mica. Lamaile, portocalele si rosiile bogate in citrat trebuie incluse in alimentatia persoanelor predispuse la calculi renali. In schimb, grepfruitul  potrivit unui studiu recent desi face parte din marea familie a citricelor, are un efect contrar de accelerare a procesului de formare a oxalatilor. Substanta denumita citrat de magneziu este forma de magneziu cea mai bine absorbita de organism si, in acelasi timp, deosebit de eficienta in prevenirea litiazei renale. Se gaseste sub forma de suplimente alimentare in farmacii. Potasiul reduce  excretia de calciu in  urina, iar o alimentatie bogata in potasiu (cartofi cu coaja, avocado, fasole, pepene galben si banane) este benefica pentru persoanele susceptibile de calculi renali.
Deoarece organismul are capacitatea de a transforma acidul ascorbic in oxalat, specialistii recomanda prudenta in administrarea suplimentelor cu vitamina C. Acelasi risc il prezinta si suplimentele cu vitamina D, mai ales daca sunt luate in doze mari si timp indelungat.
Oxalatii se regasesc natural in multe alimente precum: piper negru, patrunjel, seminte de mac, spanac, sfecla rosie, telina, majoritatea nucilor, fructe de padure, fasole, cacao, ceai, capsuni, smochine, varza chinezeasca, castane, scortisoara, ghimbir. Persoanele care sufera de tulburari ale rinichilor sunt sfatuite sa limiteze consumul acestora, iar daca le consuma este bine sa bea multa apa care sa spele rinichii. In cazul litiazei urinare apa trebuie sa ocupe un loc privilegiat in alimentatie. Un consum scazut de apa concentreaza sarurile si daca urina este acida creste riscul formarii calculilor. Cel mai ieftin si eficient tratament pentru prevenirea si tratarea litiazei renale este consumul a cel putin 2 litri de apa zilnic. Nu toate bauturile sunt benefice, ceaiurile de exemplu sunt bogate in oxalati, iar cola contine acid fosforic, acidifiant ce-i confera acel gust inconfundabil dulce-acrisor, care favorizeaza formarea pietrelor.
O alimentatie bogata in sare, zaharuri si proteine de origine animala mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina sau acidifiaza urina, prin urmare favorizeaza aparitia pietrelor. In schimb, majoritatea legumelor si fructelor o alcalinizeaza, iar fibrele reduc absorbtia calciului din intestin si, implicit, nivelul lui in urina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu