sâmbătă, 25 august 2012

Antioxidantii protejeaza organismul



Ce sunt antioxidantii? Dupa cum ne arata si numele ei sunt compusi chimici care au capacitatea de a inhiba oxidarea altor substante, respectiv neutralizeaza radicalii liberi de oxigen, punandu-le la dispozitie un electron fara a se transforma ei insisi in radicali liberi. Radicalii liberi sunt molecule cu o mare capacitate de a se combina datorita prezentei unui electron impar. Pentru a se stabiliza ,,fura'' un electron din imediata apropiere, generand la randul lor radicali liberi.  In celulele corpului nostru se formeaza circa 10.000 de radicali liberi pe zi, produsi care rezulta in urma unor procese fiziologice normale ale organismului. Acestia sunt foarte agresivi si pot produce in organism boli arteriale, dezechilibre enzimatice, modificari ale materialului genetic care au ca rezultat transformarea celulelor normale in unele canceroase. Inflamatiile, suprasolicitarea fizica si psihica, temperaturile inalte, razele ultraviolete pot genera la randul lor radicali liberi. Radicalii liberi pot patrunde in organism si din exterior: fum de tigara, alcool, medicamente, gaze de esapament, pesticide, metale grele cu aceleasi efecte daunatoare. O alta sursa externa de radicali liberi este mancarea prajita sau arsa. Radicalii liberi rezulta in urma oxidarii grasimilor la temperaturi inalte de prajire.  
Organismul dispune de un sistem propriu de eliminare a radicalilor care poate fi ajutat de un regim alimentar bogat in antioxidanti. Doriti sa fiti longevivi si sa aveti un sistem imunitar puternic? Doriti sa nu suferiti de boli de inima si de cancer? Nu trebuie decat sa va asigurati un aport zilnic diversificat de antioxidanti din legume, fructe, vin rosu, plante medicinale si anumite ceaiuri.
Cei mai importanti antioxidanti sunt: betacarotenul, luteina, licopenul, seleniu, vitamina C, vitamina E  (d-alfa tocoferol), flavonoidele sau polifenolii (se gasesc in soia, struguri, vin rosu, rodii, ceai verde si negru, afine si marar), acidul alfa lipoic, coenzima Q, carnitina. Lista nu este inchisa, an de an cercetatorii descopera noi antioxidanti in natura. Extractul de armurariu (silimarina), extractul de ginkgo biloba si extractul de schizandra completeaza lunga lista a antioxidantilor. Numeroase studii recente demonstreaza ca folosirea antioxidantilor sub forma de suplimente alimentare nu este o solutie binevenita deoarece organismul  nu  ii asimileaza corespunzator din substantele de sinteza. Vitaminele de sinteza sunt indicate  numai persoanelor cu avitaminoze diagnosticate de medic. Pana la noi dovezi stiintifice ar fi bine sa luam antioxidantii din legume si fructe si nu din suplimente alimentare. 
Culoarea produselor pe care le consumam este un indicator important al cantitatii de antioxidanti pe care o contin. Culoarea rosu-inchis indica prezenta antocianinei (afine, coacaze, mure, prune), cea portocalie a licopenului (rosii, pepene rosu, papaya, caise, grepfruit roz), iar culoarea galbena a luteinei. Condimentele fara nici o exceptie au proprietati antioxidante si  ocupa primul loc in topul alimentelor bogate in antioxidanti. Ele sunt urmate de fructele de padure, prunele verzi si uscate, strugurii rosii. Varza, ardeiul rosu, ceapa, avocado si spanacul sunt cele mai bogate legume in antioxidanti.
Antioxidantii actioneaza in corelatie unii cu altii, de cele mai multe ori absorbtia unuia depinde de prezenta altora, deci este necesara o dieta variata si viu colorata pentru o buna asimilare a lor. Cu cat mai multe fructe si legume, dar mai ales cu cat sunt mai colorate, cu atat mai bine pentru organismul nostru. Fructele trebuie consumate proaspete, nu congelate sau coapte deoarece prin prelucrare termica se pierd anumiti antioxidanti precum vitamina C si E.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu