sâmbătă, 11 august 2012

Ce sare consumam?

Toate rafturile supermarketurilor sunt pline de sare de bucatarie iodata. Si asta nu intamplator sau ca asa vor comerciantii, ci pentru ca legislatia din tara noastra impune comercializarea sortimentelor de sare imbunatatita cu iod. Astfel, HG nr.568/2002 justifica aceasta decizie prin necesitatea combaterii afectiunilor tiroidiene produse de deficientele de iod. Numerosi cercetatori si medici afirma ca folosirea compusilor sintetici cu iod, in special a iodatilor, pe termen lung duce la cresterea afectiunilor tiroidiene autoimune favorizand aparitia proceselor inflamatorii la nivelul glandei tiroide si a cancerului tiroidian. In Romania cand s-a luat aceasta hotarare erau 12000 de persoane bolnave de hipotiroidism, un numar relativ redus de cazuri care nu justifica acest demers. Probabil sunt interese banesti in iodarea sarii, altfel cum este posibil ca milioane de locuitori sa fie nevoiti sa consume iodati periculosi pentru a preveni imbolnavirea catorva mii de persoane de o afectiune nepericuloasa, care se poate vindeca printr-o simpla administrare de iodura de potasiu.
Aproape toate sortimentele de sare contin E535 si E536, ferocianura de sodiu si potasiu, substante chimice cu care se aditiveaza sarea pentru prevenirea aglomerarii ei. In plus, aceste ferocianuri sunt periculoase pentru sanatate deoarece se descompun la temperaturi de 80 - 90ºC si formeaza cianuri adica otravuri in adevaratul sens al cuvantului.Toate produsele alimentare procesate in Romania contin, de asemenea, sare iodata si ferocianuri astfel ca aportul de sare nesanatoasa este mult mai mare tinand cont de efectul de cumulare a  alimentelor.

Sarea de bucatarie care se gaseste in comert este un produs rafinat, super prelucrat chimic si se obtine prin recristalizarea sarii geme si macinarea ei in functie de granulatia dorita. Prin acest procedeu sarea isi pierde cea mai mare parte a elementelor minerale valoroase, precum calciul si magneziul, reducandu-si astfel considerabil valoarea nutritionala. 
Sodiu este un element foarte raspandit in natura, iar necesarul zilnic poate fi asigurat numai prin asimilarea naturala a acestuia din legume, fructe si eventual din alimentele de origine animala. Daca nu se poate renunta la adaosul de sare, este bine sa-l reducem si sa folosim sare gema, care este o sare naturala integrala, grunjoasa si neiodata. Pe langa faptul ca este bogata in elemente minerale si oligoelemente are si un gust deosebit. Nu se gaseste in supermarketuri, dar se poate cumpara de la magazinele naturiste si plafaruri. De asemenea, se poate consuma sare de mare nerafinata cu caracteristici asemanatoare cu a sarii geme, care are si proprietatea de a mari de cinci ori rezistenta la radiatii a persoanelor ce o consuma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu