duminică, 12 august 2012

Pericolul unui consum exagerat de sare

Necesarul zilnic de sare este de 2,4 g conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, respectiv echivalentul unei lingurite. Un consum mic de sare nu este periculos pentru sanatate deoarece rinichii au capacitatea de a pastra nivelul de sodiu din organism prin reducerea cantitatii eliberate prin urina. Din pacate, in tarile civilizate consumul zilnic de sare este de 10- 15 g pe zi, de cel putin patru ori mai mult decat are nevoie in mod normal organismul. In aceste conditii putem vorbi despre un consum exagerat de sare pentru o parte insemnata a populatiei cu implicatii negative asupra sanatatii. Industria alimentara este cea raspunzatoare, majoritatea produselor alimentare procesate contin cantitati mari de sare, unele chiar periculos de mari. De ce folosesc producatorii sarea in exces? Ea este un excelent conservant,  ieftin si la indemana, iar adaugata la diverse produse le potenteaza gustul si contribuie la cresterea timpului lor de pastrare. Daca sarea folosita in bucatarie poate fi controlata, in schimb atunci cand consumam alimente din supermarket riscam sa ingeram cantitati ridicate de sare. 
Unele produse sunt campioane la continutul de sare: mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, anumite bauturi, paine, muraturi, diverse sosuri si combinatii de legume uscate folosite pentru aromatizarea mancarii. Mezelurile contin 2,5- 9 g de sare/100 g produs, pestele afumat 1,5- 5 g de sare/100 g produs, branzeturile 1,8 g de sare/100 g produs, sosurile si conservele 1,5 g/100 g produs. Produsele mentionate sunt saturate in sare, iar o alimentatie bazata exclusiv pe acestea este periculoasa, iar pe termen indelungat perverteste gustul consumatorilor. Astfel oamenii simt nevoia sa adauge tot mai multa sare si in mancarea gatita acasa. Din dorinta de a face o mancare cat mai gustoasa asistam la un fenomen negativ de imitatie, in sensul ca unele ingrediente specifice industriei alimentare precum: sarea, zaharul, amidonul de porumb, sosul de soia au ajuns sa fie preluate si folosite excesiv in restaurante, dar mai ales in micile noastre bucatarii. Pervertirea gustului, in conditiile in care lipseste o minima educatie nutritionala, influenteaza decisiv comportamentul de consum al oamenilor cu implicatii negative asupra sanatatii lor.
O persoana care consuma sare in exces sufera de cele mai multe ori de hipertensiune arteriala, principalul factor de risc in cazul accidentelor vasculare, bolilor cardiace si insuficientei renale. Excesul de sare creste pofta de mancare, volumul de sange din circulatie si riscul de aparitie a edemelor. Pe langa toate acestea se produce o suprasolicitare a rinichilor. Consumul abuziv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate duce in timp la aparitia pietrelor la rinichi si a osteoporozei. Sarea impiedica eliminarea acidului uric si inrautateste unele boli ca: reumatismul, guta sau eczemele. Un consum exagerat de sare poate determina cresterea aciditatii gastrice cu riscul de aparitie a ulcerului si al cancerului gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu