miercuri, 5 septembrie 2012

Ceaiul verde, o bautura miraculoasa

Cea mai populara planta de ceai se obtine din frunzele arbustului Camellia Sinensis. Se numeste ceai verde pentru ca frunzele sale sunt uscate rapid, permitand conservarea clorofilei din ele. Este folosit de sute de ani in Asia si mai recent in Europa si America, nu numai ca bautura ci si ca medicament cu principii active puternice. Fascinati de faptul ca bautorii de ceai verde din Asia prezinta un risc scazut de deces, cercetatorii din intreaga lume au efectuat in ultimul deceniu numeroase studii stiintifice care au confirmat proprietatile sale terapeutice si de preventie.
Specificul ceaiului verde este dat de continutul mare de polifenoli: tanini sau catechine care-i dau aroma si gustul amar specific. Catechinele sunt antioxidanti puternici cu rol anticancerigen in organism, de intarire a sistemului imunitar si de incetinire a procesului de imbatranire. De asemenea, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si protejeaza impotriva bolilor oculare (glaucom).
 Datorita continutului de cafeina, ceaiul verde revigoreaza si stimuleza sistemul nervos. Desi cantitatea de cafeina este aproape aceeasi cu a ceaiului negru, efectele excitante ale acesteia sunt mult atenuate de prezenta taninilor. Actiunea  ceaiului verde asupra organismului este mai complexa decat cea a cafelei, iar efectele adverse sunt aproape de neglijat. Oricum concentratia de cafeina din acesta este mai mica decat cea din cafea, astfel ca afectiunile cardiace sau nervoase care sunt agravate de consumul excesiv de cafea sunt prevenite si ameliorate de ceaiul verde.
Ceaiul verde contine teanina, aminoacid frecvent intalnit in ceai si anumite specii de ciuperci, recunoscut ca un compus responsabil de gustul umami (gustul ,,savuros’’ sau ,,delicios’’). Desi teanina are proprietati psihoactive, ea are si capacitatea de a reduce stresul mental si fizic. In combinatie cu cafeina imbunatateste gandirea si dispozitia.

Te ajuta ceaiul verde sa slabesti? Se pare ca combinatia de teanina si cafeina favorizeaza stimularea arderilor din organism si inhiba lipaza pancreatica, enzima responsabila de absorbtia grasimilor. Pentru a se reduce depozitul de grasime de sub piele, mai ales in zona abdomenului, se recomanda un consum zilnic de doua-trei cani. 
Numeroasele studii au aratat ca ceaiul verde este de folos si in diabetul de tip 2 deoarece previne cresterile extreme ale glicemiei. Ceaiul verde, de asemenea, reduce inflamatiile, regleaza activitatea hormonala, elimina toxinele si favorizeaza diureza. Bogat in minerale ajuta la mentinerea structurii osoase, iar datorita continutul ridicat de fluorina poate reduce cu 50% cariile dentare.
Ceaiul verde se bea singur sau pentru mai mult gust si aroma in amestec cu alte plante (lamaie, menta, iasomie, etc) si se obtine in general prin infuzionare cu apa fiarta timp de 3-5 minute. Este bine sa nu se depaseasca timpul recomandat de producator pentru ca poate devini amar, chiar neplacut la gust.
Se pot consuma pana la cinci cani pe zi fara a exista riscul unor efecte adverse. Consumul in exces (mai mult de zece cani pe zi) are repercursiuni asupra ficatului si rinichilor. Orice tip de ceai verde este benefic atata timp cat este consumat cu moderatie.
Ceaiul verde este contraindicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala si urmeaza un tratament medicamentos.  Este contraindicat si celor cu lipotimii, gastrite cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenite. Un consum exagerat poate duce la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite. Fiind supus contrafacerii, este bine sa-l achizitionati de la firme pe a caror seriozitate si incredere va puteti baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu