vineri, 7 septembrie 2012

Carnea de curcan, o carne slaba si gustoasa




Originar din sudul Americii de Nord, curcanul a fost domesticit de amerindieni cu multe secole in urma, in special pentru frumusetea penajului sau colorat. Societatea occidentala a descoperit relativ recent calitatile gustative si valoarea nutritionala a carnii de curcan.  Se cunosc vreo 30 de rase, dar in special curcanul alb este crescut industrial. SUA este cel mai mare producator si consumator de carne de curcan din lume. Un consum ridicat pe cap de locuitor se inregistreaza si in Israel, Franta si Italia. Un fapt interesant este ca tarile asiatice, cu exceptia Orientului Apropiat, nu au adoptat aceasta pasare in alimentatia lor. Desi carnea de curcan nu este un aliment traditional romanesc, in ultimul timp asistam la o crestere a consumului, impulsionat si de aparitia productiei interne.
Cu mai putine grasimi si calorii decat carnea de pui, carnea de curcan ocupa un loc important intr-o dieta echilibrata. Ea este bogata in proteine, vitamine si minerale esentiale pentru organism. La fel ca si carnea de ton si albusul de ou, carnea de curcan are cel mai ridicat continut de proteine. Astfel 100 g de carne  asigura 100% din necesarul zilnic de triptofan, un aminoacid necesar sistemului imunitar pentru distrugerea celulelor cancerigene.  Consumand carne de curcan ne imbunatatim dispozitia si somnul pentru ca triptofanul este si un precursor al serotoninei, hormon responsabil de starea noastra de bine. 

Carnea de curcan nu trebuie sa lipseasca din alimentatia preventiva a bolilor cardiovasculare deoarece contine cantitati reduse de grasimi saturate, compusi asociati cu cresterea colesterolui rau din organism. Poseda, de asemenea, si un nivel ridicat de seleniu, mineral cu un avantaj nutritional interesant care protejeaza contra stresului oxidativ, alt factor responsabil de dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Consumul de carne de curcan este deosebit de avantajos pentru persoanele cu alergii alimentare pentru ca proteina de curcan este rareori alergena. Din acesta cauza este prima carne pe care medicii pediatri o recomanda copiilor mici, atunci cand se introduc alimentele solide in alimentatia lor.
Proteina din carnea de curcan organica ajuta la mentinerea unui nivel optim de testosteron la barbati, in timp ce hormonii continuti in carnea de curcan ,,industriala’’scad productia de testosteron si cresc nivelul de estrogen din organism. Producatorii introduc hormoni in hrana animalelor  pentru a obtine cantitati sporite de carne si implicit, pentru cresterea productivitatii si profitului. Ei sunt folositi la toate speciile de animale crescute industrial, inclusiv la bovine pentru cresterea cantitatii de lapte. Utilizarea hormonilor in industria crescatoare de animale are repercusiuni asupra sanatatii oamenilor. Cercetatorii arata ca acestia declanseaza pubertate prematura la copii, cresc riscul de cancer de san la femei si pe cel de cancer de prostata la barbati. Carnea de curcan are avantajul ca fiind scumpa in comparatie cu celelalte carnuri determina pe piata o cerere mai scazuta, care nu-i incurajeaza pe producatori sa foloseasca intensiv hormonii de crestere. Mai mult, cresterea curcanilor in ferme presupune spatii deschise si nu baterii asa cum se folosesc pentru gaini. Chiar daca primesc hormoni prin hrana, curcanii datorita libertatii lor de miscare elimina o parte din ei.
Pieptul de curcan are cea mai slaba carne si va ajuta sa slabiti, iar gatit la cuptor cu condimente din belsug este delicios. 100 g de piept de curcan fara piele furnizeaza 110 calorii si doar 70 mg de colesterol. Pentru a reduce aportul de grasimi saturate nesanatoase pentru organism, este bine sa consumam carne fara piele, mai saraca cu cel putin o treime in colesterol si calorii decat cea cu piele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu